Tentoonstelling Carnavalsdagen

Als je op eenjarige leeftijd al meegenomen wordt om carnaval te gaan vieren, kan het bijna niet anders of je hebt ‘iets’ met het feest. Geboren Tullepetaon Paul van der Stap vertaalde zijn fascinatie voor carnaval in de prachtige reeks foto’s Carnavalsdagen, die vanaf zaterdag 21 januari te zien zijn in Museum Tongerlohuys.

Van der Stap viert nog steeds elk jaar carnaval met zijn vriendenclub. Daarvoor komt hij graag terug uit zijn huidige woonplaats Amersfoort: “Carnaval is voor mij het omslagpunt in het jaar, veel meer dan Oud & Nieuw. Je blikt terug op het afgelopen jaar en kijkt alvast vooruit, terwijl je met je vrienden aan de haal gaat. Ik zie het als melancholie, weemoed.”

De foto’s zijn gemaakt in een periode van dertien jaar in de omgeving van Roosendaal, Bergen op Zoom en de dorpen eromheen. Ook het Vlaamse Aalst werd bezocht. “Het is leuk om te kijken wat er allemaal in de omgeving gebeurt tijdens die vier carnavalsdagen en de aanloop ernaartoe”, zegt de fotograaf. “Ik ben begonnen met de optocht in Bergen op Zoom, maar ook de optocht in De Kladde was geweldig om vast te leggen. In Roosendaal spreekt vooral de carnavalsmis mij aan. Zo mooi, dat zie je nergens anders.”

Van der Stap en zijn vrouw Elisa Veini maken met hun bedrijf Titojoe film­ en fotodocumentaires in India en China. “Heel andere onderwerpen, maar de manier van werken is hetzelfde. Binnen heel korte tijd moet je interactie hebben met de mensen die je fotografeert. Bij het carnaval ben ik natuurlijk zelf ook verkleed, dat scheelt. Bovendien werk ik met kleine camera´s, soms fotografeer ik ook stiekem.”

Hoewel je bij een thema als carnaval uitbundige kleuren verwacht, kiest Van der Stap voor zwart-wit foto’s: “Zodra mensen de tentoonstelling bekijken, valt dat weg. De vorm en inhoud worden belangrijker. Ik hoop dat mensen die de tentoonstelling bekijken verrast zijn en dat ze ook de andere kant van carnaval, de melancholiek, erin herkennen.”

Meer informatie
De tentoonstelling Carnavalsdagen is te zien tot en met 4 maart in Museum Tongerlohuys, Molenstraat 2 te Roosendaal. Naast de fotodocumentaire van Paul van der Stap kunt u ook een film van het carnaval in de jaren zestig bekijken. Op de metersgrote maquette van Roosendaal in 1960 door Ruud Cleverens kunt u kijken welke route de optocht in die dagen volgde. Het boek Carnavalsdagen is verschenen bij Uitgeverij De Verbeelding (ISBN 978-90-78909-11-8), de website heet www.carnavalsdagen.nl.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *