Home Nieuws

Lezing over Belgische vluchtelingen

Opgelet: wordt in een nieuw venster geopend. | Afdrukken |

Op dinsdagavond 21 oktober geeft stadshistoricus Yolande Kortlever een lezing over Belgische vluchtelingen in Bergen op Zoom.  Nederland bleef in de Eerste Wereldoorlog neutraal. Desondanks kreeg ons lang te maken met de gevolgen van het conflict. Veel vluchtelingen uit Antwerpen en omgeving trokken begin oktober 1914 naar de regio Bergen op Zoom, om hier een veilig heenkomen te vinden. De gevolgen van deze uittocht waren enorm.

Het openbare leven in Antwerpen werd volledig ontwricht en de impact op de Nederlandse steden waar de vluchtelingen naar toe trokken, was groot. Gezien haar ligging ten opzichte van Antwerpen kwam het overgrote deel van de Antwerpenaren in Bergen op Zoom terecht. In amper vijf dagen tijd werd de stad overspoeld door bijna 100.000 Belgen. Daar was de stad, die toentertijd 16.500 inwoners telde, niet op voorzien.

Uiteindelijk werden er twee tentenkampen opgericht, op Plein13 en Kijk in de Pot. De voedselvoorziening, hygiëne maar ook de openbare orde vroegen om aandacht.

De komst van de duizenden vluchtelingen had een grote impact op de stad. Per trein, tram, rijtuig, paard en wagen, te fiets of te voet komen ze aan in West-Brabant. In en rond Bergen op Zoom arriveren zo'n 250.000 Belgische vluchtelingen. In de stad zelf komen tussen 60.000 en 70.000 Belgen, Bergen op Zoom had toen slechts 16.625 inwoners. Gastvrij worden zij opgevangen en van voedsel en onderdak voorzien.

Praktische informatie
De lezing vindt plaats in de Hofzaal van Het Markiezenhof, Steenbergsestraat 8 in Bergen op Zoom op dinsdag 21 oktober en begint om 20.00 uur, de zaal gaat om 19.30 uur open. De entree is gratis. De lezing maakt deel uit van de Henri Mastboom lezingencyclus met als thema Vriend en Vijand georganiseerd door de vier West-Brabantse archiefdiensten: Het Markiezenhof, Gemeentearchief Roosendaal, Regionaal Archief West-Brabant en Stadsarchief Breda.