Home Nieuws

Brochure over de kermis

Opgelet: wordt in een nieuw venster geopend. | Afdrukken |

Een Roosendaalse reuzin, een menagerie met leeuwen, beren en tijgers op de Kade, de eerste stoomcaroussel: de nieuwste brochure van het gemeentearchief gaat over de kermis!

De eerste vermelding van een kermis in Roosendaal dateert uit 1569. Het feest stelde in die tijd nog niet veel voor: enkele kraampjes en venters, een acrobaat, een toneelopvoering en een processie. De vele bezoekers trokken handelaren aan, met in hun kielzog acrobaten en goochelaars. Naast de grote kermis in de nazomer vonden er ook buitenkermissen in gehuchten als Kalsdonk en de Kruisstraat en in Nispen plaats.

De kermis vormde een jaarlijks hoogtepunt in een verder vrij eentonig bestaan in onze plattelandsplaats. Voor de armen, verreweg het grootste deel van de bevolking, was het de enige compensatie voor een jaar hard werken, armoede, honger en ontbering. Veel mensen spaarden voor de kermis, anderen kregen een kermisfooi van hun werkgever. Men nam het ervan en ging zich te buiten aan eten, drinken, vermaak en seks. Het volksfeest liep regelmatig uit de hand. Hele familievetes werden uitgevochten, gelukkig vielen er zelden dodelijk slachtoffers. Hoewel de kerk ageerde tegen zulke losbandigheid en geldverkwisting, was het economisch belang te groot. Voor zover oorlogen en epidemieen het toelieten, ging de kermis gewoon door.

Hoe het de kermis verder verliep, wat er door de eeuwen allemaal te zien en te doen was en wat de hoogtepunten waren, dat leest u in de brochure De Roosendaalse kermis. De brochure is verkrijgbaar bij het archief en het Roosendaalse VVV-kantoor op de Markt.