Educatie

Erfgoed staat volop in de belangstelling. Als gemeentearchief doen wij er alles aan om de historie van Roosendaal en de vijf kerkdorpen te vertalen in leuk en leerzaam onderwijs. Het aanbod wordt steeds verder uitgebreid. Meer informatie over archiefbezoeken, lesbrieven en leskisten vind je op deze en volgende pagina’s en in onze folder.

Basisonderwijs

Leerlingen van de basisschool kunnen tijdens een bezoek aan het Roosendaalse gemeentearchief kennismaken met de geschiedenis van hun woonplaats. Daarvoor is een speciaal lesprogramma ontwikkeld.

Achiefles over Zilvervisjes en Klompenschrapers groep 5/6
De leerlingen van groep 5/6 krijgen eerst een rondleiding door de depots, die anders niet toegankelijk zijn voor het publiek. Ze leren alles over bewaren, inktvraat, luchtvochtigheid en zilvervisjes. Vervolgens gaan de leerlingen op pad met de speurtocht gevelstenen, waarbij ze alles over klompenschapers en gevelstenen te weten komen. In totaal duurt een archiefbezoek voor groep 5/6 anderhalf tot twee uur.

Archiefles Kranten en Gevelstenen/Bouwstijlen groep 7/8
De leerlingen van groep 7/8 worden in twee groepen gesplitst. De ene groep gaat op zoek naar de krant van hun geboortedag en duiken in de uitgebreide fotocollectie van het archief. De andere groep gaat speuren naar gevelstenen of doet de speurtocht Bouwstijlen. Vervolgens wisselen de beide groepen. Een archiefbezoek voor groep 7/8 duurt circa anderhalf uur.

Speurtocht Gevelstenen groep 5/6 en groep 7/8
De speurtocht gevelstenen voert de leerlingen door de Roosendaalse binnenstad. Hier hangt een aantal opmerkelijke gevelstenen, waar de leerlingen alles over komen te weten.

Speurtocht Bouwstijlen groep 7/8
De speurtocht bouwstijlen leidt de leerlingen langs de verschillende bouwstijlen van de laatste 150 jaar. Aan de hand van vragen verkennen de leerlingen gebouwen op de Markt en Nieuwe Markt en in de Dr. Brabersstraat en Raadhuisstraat.

Archiefles Genealogie groep 7/8
Wat zijn de populairste voornamen, hoe zoek je in genealogische bronnen en hoe ziet een familiewapen er uit? In deze les krijgen de leerlingen informatie over stambomen en gaan ze zelf actief op zoek in genealogische bronnen. Deze les is bedoeld voor beginnende genealogen of ter introductie op de lesbrief Genealogie.

Les op maat (groep 1 t/m 8)
Behandel je in de klas een bepaald onderwerp en wil je liever een les op maat? Neem dan contact op met onze educatief medewerker, zodat jullie kunnen overleggen over de inhoud van de les.

Menu Kunstzinnige Vorming
Het gemeentearchief biedt vanaf het schooljaar 2009/2010 lessen aan in het Menu Kunstzinnige Vorming. Het programma is geschikt voor leerlingen van groep 5/6. Ze krijgen eerst een rondleiding door de depots en leren alles over bewaren, inktvraat, luchtvochtigheid en zilvervisjes. Vervolgens gaan de leerlingen op pad met de speurtocht gevelstenen, waarbij ze alles over klompschapers en gevelstenen te weten komen. In totaal duurt een archiefbezoek voor groep 5/6 anderhalf tot twee uur.

Voortgezet onderwijs
Voor leerlingen van de middelbare school biedt het archief lessen op maat aan. Bijvoorbeeld (bronnen)lessen over de lokale industrialisatie of Roosendaal in de Gouden Eeuw. Ook een rondleiding door de depots behoort tot de mogelijkheden. Neem voor meer informatie en het bespreken van de mogelijkheden contact op met de educatief medewerker van het archief.

Volwassenen
Ook volwassenen kunnen een (groeps)bezoek brengen aan het gemeentearchief. Er zijn verschillende mogelijkheden, zoals een rondleiding door de depots met uitleg over de studiezaal en de fotocollectie (duur 1 uur), een workshop genealogie (half uur), een workshop paleografie (half uur) en de speurtocht gevelstenen voor volwassenen (drie kwartier). In overleg zijn ook combinaties mogelijk. Je kan er bijvoorbeeld voor kiezen om eerst een rondleiding te doen en vervolgens een workshop, of eerst de rondleiding en daarna de speurtocht. Onze educatief medewerker kan u hierover adviseren.

Tijdstippen
Archiefbezoeken zijn heel het schooljaar mogelijk op de maandagmorgen, maandagmiddag en de dinsdagochtend. De archiefles over Zilvervisjes en Klompenschrapers voor groep 5/6 is ook op andere dagen van de week mogelijk, evenals de speurtocht en rondleiding voor volwassenen. De speurtocht volwassenen wordt ook voor het weekend uitgeleend. Maximaal een klas of groep per keer, voor de speurtocht is extra begeleiding van ouders nodig. Aan archieflessen zijn kosten verbonden, zie de tarieven.

Meer informatie
Neem voor meer informatie over het educatief materiaal contact op met educatief medewerker Nicole de Boer op het telefoonnummer 0165-579500 of per mail n.de.boer@roosendaal.nl. Wil je meteen een afspraak maken voor een bezoek, dan kun je terecht bij ons secretariaat op het nummer 0165-579500 of per mail gemeentearchief@roosendaal.nl.