Archief van de Gemeente Roosendaal

Welkom bij de website van het archief van Roosendaal

Deze website heeft geen directe verbanden met de gemeente Roosendaal. De officiële website van de gemeente Roosendaal is https://roosendaal.nl/

opstalverzekering en woonhuisverzekeringHet Archief van Roosendaal is de plaats waar de historische informatie van Roosendaal en de dorpen Nispen, Wouw, Wouwse Plantage, Heerle en Moerstraten wordt bewaard. Hier vind je alle informatie over je voorouders. Er zijn bidprentjes, kaarten en bouwtekeningen te vinden, maar ook foto’s, filmmateriaal en geluidsbanden.

Wilt u op de hoogte blijven van het nieuws in Roosendaal? Bekijk hier het laatste nieuws over de stad.

Bezoekadres:
Markt 35, Roosendaal
Postadres: Postbus 5000
4700 KA Roosendaal
tel: 0165 – 579 500
fax: 0165 – 579 517

Sponsoren

Eigen Risico van Aansprakelijkheidsverzekeringarchieven in een documentkluisLees erover

www.autodoc.nl

De naam ROOSENDAAL

Er worden twee verklaringen gegeven voor het gebruik van de naam Roosendaal. De eerste verklaring is verbonden met de middeleeuwen. In de middeleeuwen werden kloosters benaamd met -dal. Dat staat voor ‘dal der rozen’ van de Heilige Maria. Maria werd in Roosendaal werd gesymboliseerd met bloemen.

Een andere verklaring is dat de naam is afgeleid van ‘rietdal’. Dit staat voor riet. En roos staat voor rus: de moerasplant. Dat was een bijna drooggevallen moeras dat in de zomer vol riet stond in Roosendaal.

Er zijn een aantal naamgenoten van de mooie stad. In Arnhem wordt Roosendaal door de spelling onderscheidt van Rozendaal. Bovendien was het een dorp bij een Franse stad. Ten slotte is er een Brabantse Roosdaal.

Geschiedenis

Roosendaal heeft een grote geschiedenis. In de 13e eeuw was er nog geen echte stad gevormd van Roosendaal. Deze bestond uit een aantal buurten. Om de verbindingen te verbeteren werden de buurten samen gevormd. Roosendaal bestond toen als Haviksdonk. Lees hier meer over de belgische vluchtelingen in Roosendaal.

In de 15e eeuw werd Roosendaal bevaarbaar gemaakt. Het kreeg een haven waar veel schepen overheen gingen. Er werden vanaf toen veel netwerken gegraven.

Roosendaal heeft lang deel uit gemaakt van de land van Breda. Hier zijn ze later van af gesplitst voor vrijheid.

De tachtigjarige oorlog was zwaar voor Roosendaal. De vrijheid was gering doordat er geen stadsmuren waren. Veel huizen, schepen werden kwijt gescholden. Er vonden plunderingen plaats en kerken brandden af. Er waren veel invasies en veel huizen werden afgebrand.

In Roosendaal 1611 ontstond het Protestantisme. Er werden toen kerken gebouwd in en rondom Roosendaal. In 1807 kregen de katholieken hun kerk weer terug. Deze was echter in slechte staat en moest worden gesloopt.

in de 19e eeuw heerste er veel armoede. Roosendaal had haar eigen bierazijnbrouwerij, bierbrouwerijen, hoedenfabrieken, leerlooierijen, messenmakerijen, olieslagerij, windkorenmolens en een waterkorenmolen. Van een industrie was nog geen sprake.

In de 19e eeuw werd er een spoorwegverbinden met Breda en Antwerpen gezet. Station Roosendaal werd gezet. Het heeft toen een internationale transportfunctie gekregen. Later kwamen er steeds meer verbindingen bij.

Winkelen

In het centrum van Roosendaal zijn er een aantal overdekte winkelcentra: de Roselaar, Biggelaar en Passage. Er zijn winkels in onder andere de Raadhuisstraat, Dokter Brabersstraat, Nieuwe Markt, Oude Markt, Oostplein, Roselaar, Roselaarplein. Er wordt wekelijks een markt georganiseerd in Roosendaal. De markt is op de Markt op maandag van 08.30 tot 16.00 uur en op zaterdag van 08.30 tot 15.00 uur. Bovendien heeft het dorp Roosendaal een aantal keer per jaar een koopzondag. Alle winkels in de centrum van Roosendaal zijn dan geopend van 12:00 tot 18:00. Uitzonderingen daar gelaten.

Bezienswaardigheden

In Roosendaal is er veel geschiedenis te zien. U kunt vele kerken bezoeken die zeker het moeite waard zijn om eens te bekijken. Het heeft een museum met een kunstcollectie. Er zijn bovendien veel parken die u kunt bezoeken. Het organiseerd bovendien veel evenementen.

Spoorweg

In de 19e eeuw heeft de Belgische maatschappij een spoorweg aan van Antwerpen over Roosendaal naar Moerdijk, inclusief een zijtak van Roosendaal naar Moerdijk. Dit betekende een ontwikkeling voor de het dorp Roosendaal. Aansluitingen met Rotterdam, Vlissingen maakten van het station Roosendaal een echt spoorwegknooppunt. Expeditiebedrijven vestigden zich al spoedig in de buurt van het grensstation. Het station is uitgebreid.